program Instytutu Polskiego w Sztokholmie na miesiąc sierpień i wrzesień

http://www.anpdm.com/newsletterweb/45475D427347415F4578444259/494B5E437149425E467248475143

 

Resina, NAKED och podden Gram[m]ofon på Norbergfestivalen 2018 / 26-28.07

Norbergfestivalen
26 – 28 juli 2018
Norberg

Karolina Rec (Resina) och Agnes Gryczkowska (medlem i bandet NAKED) är två polska artister som uppträder på årets Norbergfestival. Karolina Rec medverkar även i nästa avsnitt av podden Gram[m]ofon. Norbergfestivalen är en etablerad arena inom den elektroniska och experimentella musiken, både inom Sverige och internationellt.

Artisternas framträdande i Norberg är delfinansierat av Polska institutet i Stockholm.

Foto: Kamila Chomicz

Läs mer

 

Zol zajn – judisk konsert med Beata Czernecka på Teaterstudio Lederman / 16.08

16 augusti 2018 kl 19.30
TeaterStudio Lederman
Gästrikegatan 13, Stockholm

Beata Czernecka började sin bana i den legendariska kabarén Piwnica Pod Baranami i Kraków. På TeaterStudio Lederman framträder hon tillsammans med Michał Półtorak (fiol) och Tomasz Kmiecik (piano). Beata Czerneckas långvariga intresse för judisk musik och kultur resulterade 1999 i sångprogrammet Zol zajn, som hon framförde på Judiska kulturfestivalen i Kraków samma år. Det blev en stor succé och sedan dess har hon bjudits in till många polska och utländska teatrar och festivaler.

Foto: Łukasz Filak

Läs mer

 

Szymon Nehrings pianorecital på Musikaliska / 27.08

27 augusti 2018 kl 18.30
Musikaliska, Stora salen
Nybrokajen 11, Stockholm

Szymon Nehring är en av de mest begåvade och lovande yngre pianisterna i Polen. Han är den ende polack som vunnit första pris i Arthur Rubinsteins internationella pianotävling i Tel Aviv, en av världens viktigaste pianotävlingar.

Konserten arrangeras i samarbete med Fundacja Wydania Narodowego Dzieł Fryderyka Chopina (Stiftelsen för nationalutgåvan av Fryderyk Chopins verk) och med Polska institutet i Stockholm.

Foto: Bartek Barczyk – Archiwum Stowarzyszenia im. Ludwiga van Beethovena

Läs mer

 

Seminarium om visionär konst och demokratisk samhällsplanering på Moderna museet i Malmö / 30.08

30 augusti kl 16.30-18.00
Moderna museet Malmö
Ola Billgrens plats 2-4, Malmö

Mot bakgrund av den pågående utställningen Kobro & Strzemiński: ny konst i turbulenta tider bjuder Moderna museet Malmö i samarbete med Polska institutet till ett seminarium om avantgardekonst, samhällsplanering, stadsutveckling och demokrati.

Fri entré!

Läs mer

 

Polen på Skansen / 15-16.09

15-16 september 2018
Skansen
Djurgårdsslätten 49-51, Stockholm

Välkomna till Polen på Skansen – det största evenemanget i Sverige med polsk kultur, traditioner, historia och konst, med anledning av hundraårsminnet av Polens återupprättade självständighet. Arrangörer är Polska ambassaden, Polska institutet och Polska statens turistbyrå. Inspiration till det gemensamma firandet är ordet Självständighet.

Polen på Skansen är en familjefest med aktiviteter för båda vuxna och barn, som konserter, workshops, traditionell polsk dans, regionalt konsthantverk och underbar polsk mat. Följ med oss på en historisk resa genom hundratals år av polska traditioner och njut av en serie unika kultur- och konsthändelser.

Fler detaljer kommer snart.

 

PI Rekommenderar

 

Focus Poland på Carl International Film Festival i Karlskrona / 24-29.08

24-29 augusti 2018
Karlskrona

Den andra upplagan av Carl International Film Festival presenterar filmer från hela världen och internationella filmgäster besöker Karlskrona för att möta både publik och bransch. Festivalen har ett fokus på ny film från Östersjöregionen som presenteras i ett huvudprogram med en lång spelfilm eller dokumentärfilm från varje land. Utöver filmvisningar blir det ett sidoprogram med event, seminarier, utomhusvisningar och festligheter.

I år har festivalen Polen i fokus med polska seminarier, filmer och gäster. Focus Poland presenteras i samverkan med Polska institutet.

Läs mer >>

Nya boken: 'Stora boken om träd’ av Piotr Socha / 14.08

Premiär: 14 augusti 2018

Vad är ett träd och vad är inte ett träd? Varför har träd löv och vad är rötterna bra för? Hur högt är det högsta trädet, hur tjockt är det tjockaste trädet, och hur gammalt är det äldsta trädet?

Svaret på de frågorna och många, många fler hittar du i 'Stora boken om träd’ (Drzewa), den senaste boken av Piotr Socha och Wojciech Grajkowski – skaparna till den oerhört populära 'Stora boken om bin’ (Pszczoły).

Båda böckerna är översatta till svenska av Tomas Håkanson.

Foto: Wydawnictwo Dwie Siostry

Läs mer >>

 

Skriv upp i almanackan

 

Svensk premiär av operan Kung Roger / 16.03

16 mars 2019
Kungliga Operan, Stora Scenen
Gustav Adolfs torg 2, Stockholm

Den polske kompositören Karol Szymanowskis opera Kung Roger har svensk premiär på Kungliga Operan i Stockholm. Musiken har jämförts med Richard Strauss, men också prisats för sitt eget poetiska tonspråk fyllt av virtuosa arior, symfoniska klanger och dramatiska körpartier. Ändå är det första gången Kung Roger sätts upp i Sverige. För regin står filmregissören Mariusz Treliński, som går i Kieslowskis och Wajdas fotspår. I hans uppsättning av Kung Roger utspelar sig berättelsen inuti Kung Roger själv, som en konflikt mellan det rationella och det irrationella, mellan ordning och kaos.

Kung Roger är en samproduktion med Teatr Wielki – Opera Narodowa, nationaloperan i Warszawa.

Läs mer

 

Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.