Den 4 juni firar vi 25 år av demokrati i Polen.

 

„På 25-årsdagen av parlamentsvalet 4 juni 1989 firar vi symboliskt frihetens och demokratins återkomst till Polen. Den fredliga demokratiska revolutionen var ett verk av folkrörelser, organisationer och enskilda individer och tog sin början 1980 när fackföreningsrörelsen Solidaritet blev fokus för människors energi och politiska passioner. Under 1988 och 1989 var Polen det ledande landet i reformeringen av det kommunistiska systemet. Tack vare polackernas politiska mod 1989 är Polen idag ett modernt och öppet land.

Läs mer: http://razem89.pl/en/

I en valaffisch från 1989 använde den unge grafiske formgivaren Tomasz Sarnecki (f 1966) en bild från den klassiska västernfilmen Sheriffen, där Gary Cooper skrider fram längs gatan på väg mot en revolverduell med banditgänget. Affischen sattes upp över hela Polen som en uppmaning till väljarna att rösta bort kommunistpartiet från makten. På affischen är sheriffen beväpnad med en hoprullad röstsedel och han bär Solidaritets logga i stället för sheriffstjärna. De banditer han ska slåss mot är förstås kommunistregimen. Vid Coopers fötter syns texten ”Vid middagstid 4 juni 1989”, en anspelning på filmens amerikanska titel High Noon – det är vid middagstid som duellen ska ta sin början.”

*

källan: http://www.polskainstitutet.se/25_ar_av_frihet
Ten wpis został opublikowany w kategorii Bez kategorii @sv. Dodaj zakładkę do bezpośredniego odnośnika.